TIEDOTTEET

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa heti 26.6.2017

HILPEÄ HEINÄKUU – Käsi kädessä kesään!

Kuhmolainen kesä kutsuu kulkemaan: nappaapa ystävää kädestä kiinni, suuntaa katseesi ja askeleesi luontoretkelle, konserttiin, leikkimään, kuulemaan, kokemaan!

Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu saapuu jo 11. kertaa ilahduttamaan lapsia ja perheitä Kuhmon kauniissa heinäkuussa. Iloiseen osallistumiseen on runsaasti mahdollisuuksia. Säätä tai hyttysiä säikkymättömille on ulkoilua, luonnon ihmeitä ja liikuntaa. Musiikkia ja muuta kulttuuria janoaville on tarjolla niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin musisointia, pieniä teatteriesityksiä, kyykkää, pelailua ja jopa piirakoiden leipomista mitä ammattitaitoisimmin ohjauksin.

Jälleen tarjotaan melkoinen annos tekemistä kesän 2017 Hilpeässä heinäkuussa. Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa yhdettätoista kertaa ajalla 28.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on yli 100 mukavaa kulttuuri-, puuha- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat, Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola, ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 13 yhteistyökumppania. Mukana tänä vuonna ovat Hotelli Kainuu, Hotelli Kalevala, Kainuun Pirtti, Kainuun Rastiviikko, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät, Kuhmon Green Care -hanke, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuhmon 4H-yhdistys, Lentiiran kyläyhdistys, Sotkamon kansalaisopiston Kuhmon toimipiste sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet avajaiskonsertin jälkeen runsaan kuukauden verran musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa jo 1.7. näppärimusisointia, joka varmasti ilahduttaa kaikenikäisiä. Kuhmon Kamarimusiikin tarjoukset liittyvät klassiseen musiikkiin: varsinainen lasten-konsertti Eläinten karnevaaleineen kuullaan 16.7. mutta myös musiikkikurssien useat vapaapääsyiset oppilaskonsertit sopivat perhekunnittain nautittavaksi. Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista, kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan 7.7. asti päivittäin klo 14 Kuhmo-talon Kahvila Juttuassa. Kesämuusikoitten suuri lasten-konsertti 3.7. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 26.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin taitopajoissa (12. ja 19.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa kohdataan suurpetoja useastikin, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Petola järjestää myös kaksi luontopolkua (4.7. ja 13.7.) ja kiintoisan lintukaraoken (11.7.), muistakaa myös antoisa Ötökkäretki 18.7. Syväjärven mukavassa ympäristössä on tarjolla 4H:n toimesta Lettuja ja leikkejä 5.7. Sotkamon kansalaisopiston Kuhmon toimipiste tarjoaa osaamista luonnonyrttien käyttöön liittyen (1.7. ja 27.7.).

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa 20.7., Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla sekä Lentiiran kyläyhdistyksen pihaolympialaisissa 8.7. (siellä on myös mahdollista leipoa piirakoita). Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssikurssilla opetella monia nykytanssin lajeja. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. Mukavia puuhia tarjoavat myös Kuhmon Green Care -hanke (26.7.), Hotelli Kalevala seikkailupäivässään (9.7.) ja Hotelli Kainuu, joka peluuttaa lapsia sisätiloissa maanantaisin. Kainuun Rastiviikko 25.-30.7. tarjoaa tänä vuonna hienon liikunta- ja luontolisän Hilpeään heinäkuuhun.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Useana päivänä on tarjolla jokin multimediaesitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, satutuokioita, näytelmiä sekä jopa kyykkäpeliäkin. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Kuhmon museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan mummolassa käydään talomuseon keskiviikkoisilla kierroksilla ja Talvisotamuseossa tutustumassa Isoisän taisteluihin niinikään keskiviikkoina (5., 12., 19. ja 26.7.).

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2017. Hilpeä heinäkuu avataan jo 28.6. klo 9 Kuhmon torilla Musiikkijuhla Sommelon avajaisten yhteydessä. Tervetuloa torille aloittamaan koko perheen juhlaa!

Hilpeän heinäkuun ideana on tarjota runsaasti hyvää mieltä, mutta myös osoittaa kaikille lasten ja nuorten kanssa puuhaaville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.
Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai verkkosivuiltamme.

Tapahtuman markkinointia ja tiedotustyötä ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen, Olga Zaitseva,
puh. 08 653 0670
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen,
puh. 044 544 5162
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari,
puh. 08 6155 5450
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen,
puh. 0205 64 6380
Musiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen,
puh. 044 250 1396


Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 17.5.2016

HILPEÄ HEINÄKUU – täyden kuukauden kesäjuhla!

Avaapa silmäsi ja katso Kuhmon heinäkuuta! Katso vihreätä luontoa, kurkista sinisiin järviin, ihmettele vuolaita virtoja ja kesämielisiä ihmisiä. Kurkista
myös konsertteihin ja muihin esityksiin, osallistu tapahtumiin, liiku, askartele ja nauti! Hilpeä heinäkuu on kuhmolaista tapahtumatarjontaa juuri lapsille ja perheille.

Sinä isä tai äiti, mummo tai vaari: avaa tämä tapahtumien runsaus lapsellesi tai lapsenlapsellesi, tartu häntä kädestä ja tuo osallistumaan, harrastamaan, liikkumaan ja ihmettelemään! Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu on koottu jo kymmenettä kertaa iloksi lapsille ja koko perheillekin. Mitä Sinä haluat tehdä, mitä haluat nähdä?

Jälleen tarjotaan melkoinen annos tekemistä kesän 2016 Hilpeässä heinäkuussa. Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa kymmenettä kertaa ajalla 28.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on yli 70 tasokasta kulttuuri-, puuha- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat, Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamari¬musiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola, ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 16 yhteistyökumppania. Mukana tänä vuonna ovat Hotelli Kainuu, Kaesan Kotileipomo, Kainuun Pirtti, Korpi Raikaa, Kuhmolainen yleisurheilu-cup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät, Kuhmon Kalamiehet, Kuhmon Melojat, Kuhmon 4H-yhdistys, Kuhmon Riistanhoitoyhdistys, Kuntosali Syke Plus, Lentiiran kyläyhdistys, Lentuan Luontotupa, MLL:n Kuhmon yhdistys sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet avajaiskonsertin jälkeen täyden 31 päivän kuukauden verran musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa tietysti kansanmusiikkikonserteista herkullisimman, näppäripelimannikurssin suuren konsertin. Kuhmon Kamarimusiikin herkut ovat klassista musiikkia: varsinainen lasten¬konsertti Arkki-teemalla kuullaan 13.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä. Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit! Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan 8.7. asti päivittäin (ei la) klo 14 Kuhmo-talon Kahvila Juttuassa.
Kesämuusikoitten suuri lastenkonsertti 28.6. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 3.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin taitopajoissa (13. ja 20.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa kohdataan suurpetoja ja metsäpeura useastikin, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Petola järjestää myös kaksi lastenlauluiltaa Lentuan luontotuvalla (12. ja 26.7.), muistakaa myös kiintoisa Ötökkäretki 15.7. Syväjärven mukavassa ympäristössä on tarjolla 4H:n toimesta Lettuja ja leikkejä 5.7.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa 21.7., Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssi¬kurssilla, Kuntosali Syke Plussan kolmiottelussa 25.7. sekä Lentiiran kyläyhdistyksen pihaolympialaisissa 9.7. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssi-kurssilla opetella monia nykytanssin lajeja. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. Mukavia luonto- ja liikuntahenkisiä puuhia tarjoavat myös Kuhmon Kalamiehet (rantaonginta 4.7.), Kuhmon Melojat (21.7.) ja Kuhmon 4H-yhdistys (valokuvasuunnistusta 4.−6.7.). Lentuan Luontotuvalla on kahdesti (2.7. ja 22.7.) Cafe Lentuan Taidepaja.

Pelailua sisätiloissa maanantaisin tarjoaa tänä kesänä Hotelli Kainuu. Kaesan Kotileipomo pitää lasten kahvilaa maanantaisin, MLL:n Kuhmon yhdistys tarjoaa pihapuuhia 6.7. ja Kuhmon Riistanhoitoyhdistyksellä on Jäniksen selässä -perhepäivä pe 8.7.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Useana päivänä on tarjolla jokin multimedia¬esitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua ja leikkejä. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Kuhmon museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan mummolassa käydään talomuseon keskiviikkoisilla kierroksilla ja Talvisotamuseossa tutustumassa Isoisän taisteluihin niinikään keskiviikkoina (6., 13. ja 20.7.).

Hilpeän heinäkuun loppupäähän sijoittuvat Korpi Raikaa -yhdistyksen ja heidän yhteistyökumppaneidensa Hilpeät Lastenfestarit (la 30.7.) Kontion koulun piha-alueella.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2016. Hilpeä heinäkuu avataan jo 28.6. klo 18 Kuhmo-talolla pidettävällä Kuhmon kesämuusikoiden suurella lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai verkkosivuiltamme.

Tapahtuman markkinointia ja tiedotustyötä ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen, Olga Zaitseva, puh. 08 653 0670
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen, puh. 044 544 5162
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari, puh. 08 6155 5450
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen, puh. 0205 64 6380
Musiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen, puh. 044 250 1396


Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 11.6.2015

HILPEÄ HEINÄKUU – koko perheen kesäjuhla!

Kesä Kuhmossa on lastattu auringolla, kesä on lastattu sateella, kesä on lastattu linnunlaululla, hyttysillä, valolla, hienolla hämärällä. Kesä on lastattu kukoistavalla luonnolla, retkillä, sukulaisvierailuilla ja lomalla.

Kuhmon kesä on jo yhdeksättä kertaa lastattu kaikella tällä ja lisäksi HILPEÄLLÄ HEINÄKUULLA, lasten ja lapsiperheiden omalla kulttuuri- ja toimintatapahtumalla. Lasten Kuhmon latauksena on vaikka kuinka monta kiintoisaa tilaisuutta - on touhua, tanssia, musiikkia, seikkailua - melkein mitä vaan.

Tätä on luvassa jälleen kesän 2015 Hilpeässä Heinäkuussa. Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa yhdeksättä kertaa ajalla 30.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on yli 70 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamari-musiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 10 yhteistyökumppania. Mukana tänä vuonna ovat Hotelli Kainuu, Kainuun Pirtti Oy, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuntosali Syke Plus, Lentiiran kyläyhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 32 päivää kestävän ohjelmakokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa tietysti kansanmusiikkikonsertteja heti kuun aluksi, mm. 3.7. aina iloisen Näppäripelimannien suuren konsertin. Kuhmon Kamarimusiikin herkut ovat klassista musiikkia: lastenkonsertissa kuullaan musiikkisatu Pekka ja susi 19.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä. Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit! Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan 10.7. asti päivittäin. Kesämuusikoitten suuri lastenkonsertti 30.6. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 5.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin taitopajoissa (15. ja 22.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa ollaan useaan kertaan eri petojen jäljillä, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Ehkäpä tässä yhteydessä voidaan mainita myös koko heinäkuun Kamarimusiikkikeskuksen galleriassa esillä oleva Pekka ja susi –näyttely, jossa on esillä musiikkisadun innoittamia oppilastöitä.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa 23.7., Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla, Kuntosali Syke Plussan kolmiottelussa 28.7. sekä Lentiiran kyläyhdistyksen pihaolympialaisissa 11.7. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssi-kurssilla opetella monia nykytanssin lajeja. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. Pelailua sisätiloissa tarjoaa tänä kesänä Hotelli Kainuu.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Lähes päivittäin on tarjolla jokin multimediaesitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua ja leikkejä. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Kuhmon kirjasto tarjoaa Loru puun oksille -näyttelyn ohella Kuhmon Helkanuorten tarina-tuokion 15.7. Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2015. Hilpeä heinäkuu avataan jo 30.6. klo 18 Kuhmo-talolla pidettävällä kesämuusikoiden suurella lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.
Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai verkkosivuiltamme.

Tapahtuman markkinointia ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.
Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä: Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen,
puh. (08) 653 0670
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen,
puh. 044 544 5162
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari,
puh. (08) 6155 5450
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen,
puh. 0205 64 6380
Musiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen,
puh. 044 250 1396


Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 17.6.2014

HILPEÄ HEINÄKUU – koko perheen kesäjuhla!

Ihmeellinen on Kainuun kesä – ihmeitä ja iloa täynnä on Kuhmon HILPEÄ HEINÄKUU! Lapsille ja perheille on taas ladattuna kokonainen kuukausi yhdessä viihtymistä, kokemista ja oppimistakin. Mukana pelissä on paljon musiikkia, leikkiä, perinnettä, liikuntaa ja luontoa. Pääosassa on kuitenkin kuhmolainen kesä aurinkoisine ja sateisine päivineen, linnunlauluineen ja hyttysineen, virtaavine koskineen ja leppoisine uimavesineen.

Tämän lupauksen antavat kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät kesän 2014 osalta. Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa kahdeksatta kertaa ajalla 1.−31.7. ja sen ohjelmassa on 90 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamari¬musiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 10 yhteistyökumppania. Mukana tänä vuonna ovat Kainuun Pirtti Oy, Kuhmolainen yleisurheilu-cup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon Hanka-Martat ry, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuhmon 4H-yhdistys, Lentiiran kyläyhdistys ry, MLL:n Kuhmon yhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 31 päivää kestävän ohjelma¬kokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa tietysti kansanmusiikkikonsertteja ja mm. 2.7. metsäretki Nallekarhun matkassa. Kuhmon Kamarimusiikin herkut ovat klassista musiikkia: lasten-konsertti Babar-norsun tarina 22.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä. Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit! Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan. Kesämuusikoitten suuri lasten¬konsertti 1.7. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 6.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin käsityöpajoissa (16. ja 23.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa ollaan useaan kertaan eri petojen jäljillä, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Ehkäpä tässä yhteydessä voidaan mainita myös koko heinäkuun Kuhmon kirjastossa esillä oleva Ötökät ja öttiäiset -näyttely. Lentuan luontotuvalla paistetaan lettuja ja leikitään yhdessä 8.7.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa, Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla sekä Lentiiran kyläyhdistyksen pihaolympialaisissa 5.7. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssikurssilla opetella mm. nykytanssia, street-, breikki- ja jazz-tanssia, tanssiakrobatiaa, improvisaatiota, paritekniikkaa ja lasten tanssia. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. MLL:n puuhapäivät keskiviikkoisin tarjoavat muun ohessa myös liikuntaa pienimmille.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Joka päivä on tarjolla jokin multimediaesitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua ja leikkejä. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Kuhmon kirjasto tarjoaa jo mainitun ötökkänäyttelyn ohella Kuhmon Helkanuorten tarina-tuokioita. Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla.
Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2014. Hilpeä heinäkuu avataan 1.7. klo 18 Kuhmo-talolla pidettävällä kesämuusikoiden suurella lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.
Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai verkkosivuiltamme.

Tapahtuman markkinointia ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen,
puh. (08) 653 0670
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen,
puh. 044 544 5162
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari,
puh. (08) 6155 5450
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen,
puh. 0205 64 6380
Musiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen,
puh. 044 250 1396


Lehdistötiedote 2.5.2013

Hilpeä heinäkuu – koko perheen kesäjuhla!

Arvoitus kolmisanainen
on ratkottava tässä.
Sitä sinä, minä ja kaikki muut
ollaan ihmettelemässä.
Kuin kalansaalis monikiloinen
sana ensimmäinen on iloinen
ei eteen tarvita kilpeä,
kun oikea vastaus on: hilpeä.

Sitten seuraavaa sanaa etsimään,
mutta vastaan tuleekin seinä.
Ei lannistuta ensinkään,
sillä oikea vastaus on heinä.

Sitten pannaan suppuun suu
ja viimeistä sanaa mietitään.
Kun ei auta enää mikään muu,
katse kohti pilviä heitetään.
Niitä ei näy, mutta siellä on kuu.
Se onkin vastaus oikea.

Nyt on sinulla kolme sanaa.
Ne aseta vain peräkanaa.
Salaisuus silloin avautuu:
Se on HILPEÄ HEINÄKUU!

Hilpeä heinäkuu on oleellinen osa Kuhmon kesää: koko perheelle on taas tarjolla antoisaa yhdessäoloa kulttuurin, luonnon ja liikunnan parissa. Tule mukaan leikkiin, ota lapset mukaan, ota isä ja äiti sekä isovanhemmat mukaan! Luvassa on iloa, unelmia, ääniä, hiljaisuutta, hyvää oloa, yhdessäoloa ja yllätyksiä.

Tämän lupauksen antavat kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät kesän 2013 osalta. Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa seitsemättä kertaa ajalla 30.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on 91 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille.

Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo, Luontokeskus Petola ja Musiikkijuhla Sommelo ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin yhdeksän yhteistyökumppania. Mukana ovat uusina toimijoina Kuhmon Hanka-Martat ry ja Lentiiran kyläyhdistys ry sekä jo tutuista yhteistyökumppaneista Kainuun Pirtti Oy, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon kaupunginkirjasto, MLL:n Kuhmon yhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 32 päivää kestävän ohjelmakokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoretkiä, runoja ja näyttely¬kierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, MLL:n Kuhmon yhdistys sekä Kuhmo-talo. Musiikkijuhla Sommelo tarjoaa kansanmusiikki-konsertteja ja koulutusta erilaisilla kursseilla, mm. näppärikurssilla. Kesän erikoisuus on Sommelon Pekka Jalkaselta tilaaman sävellyksen Kolme jäälitsää kantaesitys 4.7. Kuhmon Kamarimusiikki tuo ohjelmaan klassista musiikkia. Musiikkikurssien oppilaskonserteissa kuulla klassisen musiikin perusteoksia, lisäksi järjestetään kaksi erikoisesti lapsille suunnattua konserttia. Kurssilaiset pitävät oman lastenkonsertin 24.7. nimellä Kissan vuodenajat ja festivaalin omassa lastenkonsertissa 25.7. kuullaan Camille Saint-Säensin Eläinten karnevaali. Eläinten karnevaalissa näyttelijä Alma Pöysti lukee kuhmolaislasten eläinaiheisia tarinoita. Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvi¬konserteissaan. Erikoiskonsertit lapsille järjestetään 30.6. ja 6.7. MLL:n Kuhmon yhdistys tuo Kuhmoon lastenmusiikkia Mimin ja Kukun konsertissa 4.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin käsi¬työpajoissa (17. ja 24.7.) askarrellaan pajulastuhyttysiä ja tulikärpäsiä. Hyttysillä on mahdollisuus sytyttää nuotio ja tulikärpänen tehdään koristeeksi.

Ruokakulttuuri on esillä Lentiiran kyläyhdistyksen päivänä 13.7., kun kylän naiset opettavat lapsia kaulimaan, täyttämään, rypyttämään ja paistamaan piirakoita. Hurjempia hetkiä koetaan kyläyhdistyksen samana päivänä pidettävissä pihaolympialaisissa.

Ruokaa ja luonnossa oloa yhdistetään Luontokeskus Petolan Lettuja ja leikkejä -illassa 9.7. Lentuan luontotuvalla. Kuhmon Hanka-Martat puolestaan järjestävät 10.7. koko perheelle suunnatun retken, jolloin etsitään, kerätään ja maistellaan ravinnoksi kelpaavia villiyrttejä ja –vihanneksia. Luontoon voi tutustua myös Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa käydään lävitse eri suurpedot. Karhun päivää vietetään 13.7., jolloin perehdytään karhuun liittyviin myytteihin ja rituaaleihin.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolaisen yleisurheilucupissa ja Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssi¬kurssilla opetella mm. nykytanssia, show-tanssia, breikkiä, jazz-tanssia, tanssiakrobatiaa, luovaa tanssia ja joogaa. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. Opettajina kursseilla ovat Mikko Ahlgren, Annika Sarvela, Elias Girod ja Ritva Kuha.

MLL:n ohjattu leikkikenttätoiminta herättänee myös riemastusta laajassa kohderyhmässä. Tällöin ulkoillaan yhdessä Mäkikadun leikkikentällä, ohjelmassa on pelejä, askartelua ja toimintarasteja.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Koiran ja kissan leikkituokioissa leikitään, pelataan ja askarrellaan eläinhahmojen johdolla. Pohjan akan taikatempuista päästään nauttimaan 22. ja 23.7. Lisäksi on tarjolla Sammon sankarit –seikkailuratoja ja multimediaesityksiä kalevalaisesta maailmasta.

Kuhmon kirjasto tarjoaa IhmeMaa-varjoteatteri-esityksiä 26.7. ja jokaisena päivänä koko heinäkuun ajan Haltijoitten mailla, maahisten majoissa -näyttelyn. Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla. Pikkupiian mukana pääsee myös erikoisretkelle Myllypirtin raunioille 18.7.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2013. Hilpeä heinäkuu avataan jo 30.6. kesäkuuta klo 18 Kuhmo-talon ulkolavalla pidettävällä kesämuusikoiden lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Tapahtuman markkinointia ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki, Paikallislehti Kuhmolainen ja Metsähallitus.

Hilpeän heinäkuun esite ilmestyy maanantaina 6.5. ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt. Kotisivulta www.lastenkuhmo.fi voi lukea jo tapahtuman koko tarjonnan.

Lisätietoja www.lastenkuhmo.fi

tai

Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen,
puh. (08) 653 0670
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen,
puh. 044 544 5162
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari,
puh. (08) 6155 5451
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen,
puh. 0205 64 6380
Musiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen,
puh. 044 250 1396

______________________________________________


 


 

     
© 2017 Lasten Kuhmo